Det är vanligt att socionomer under sin karriär genomgår utbildningar för att utveckla sina kunskaper. Populära utbildningar bland socionomer är psykisk ohälsa, samtalsmetodik och psykoterapi. Mer om psykoterapiprogrammet kan du läsa här. Psykisk ohälsa och samtalsmetodik är förstås viktiga kunskaper i socialt arbete då de flesta socionomer möter människor i svåra livssituationer. Det finns många kurser på avancerad nivå i flera universitet. Som de flesta vet kan man hitta många intressanta kurser på antagning.se. Därför kommer vi inte att gå igenom just dem, utan här fokuserar vi på kurser som man kanske inte tänker på i första taget. Nedan hittar du tips och länkar till olika kurser, utbildningsplattformar och gratis webbutbildningar
Motiverande Samtal, MI
MINT-Certifiering
För den som vill läsa kurser i MI finns många utbildningsanordnare. För att vara säker på att man få en utbildning med god kvalité ska man välja en utbildare som är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Det går att se vilka utbildare som är MINT-certifierade genom att söka på deras hemsida.
Symposium
Symposium är en av Sveriges äldsta utbildare inom MI. De tillhandahåller kurser på grundläggande och fördjupande nivå. De erbjuder handledning, metodstöd och implementering av MI.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Fördjupade kunskaper i hedersrelaterat våld och förtryck samt PATRIARK V2
Sverigehälsan anordnar två utbildningar i hedersrelaterat våld. Den ena utbildningen ger fördjupade kunskaper i yttre och inre skydd för den som är utsatt. Kursen vänder sig till personer som möter utsatta i arbetet. Vidare har Sverigehälsan en kurs i metoden PATRIARK-V2 för bedömning och hantering av risk vid hedersrelaterat våld och förtryck.
Webbkurs för yrkesverksamma i socialtjänsten
Socialstyrelsen anordnar en kostnadsfri kurs för yrkesverksamma inom socialtjänsten. Det är en fördjupning inom hedersrelaterat våld och förtryck som riktar sig till både personal och chefer. Kursen syftar till att öka kompetensen inom socialtjänsten så att fler fall upptäcks och får rätt hjälp.
Grundläggande kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck
Länsstyrelsen Stockholm har en kostnadsfri webbutbildning som ger grundläggande kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningen riktar sig till personer som arbetar inom socialtjänst, skola eller förskola.
Arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck
Skolverket har en kostnadsfri webbutbildning för hur skolor kan organisera och bedriva arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. I första hand riktar sig utbildningen till skolans ledning och elevhälsan, men passar även andra som är intresserade av arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Våld i nära relation
Kostnadsfri Webbkurs - introduktion om mäns våld mot kvinnor
Det finns en kostnadsfri webbkurs som riktar sig till yrkesverksamma inom socialtjänsten, vård, skola, omsorg och rättsväsende. Kursen är cirka 3 timmar lång och man kan genomföra den enskilt eller i grupp.
Linn Mosher Hällen - Föreläsare, författare och handledare
Linn Mosher Hällen är socionom med lång erfarenhet av socialt arbete och våld i nära relationer. Hon är en av författarna till boken Våld i nära relationer : socialt arbete i forskning, teori och praktik. Linn är en mycket populär föreläsare och handledare inom området.
Trauma
Barn och Trauma
Ericastiftelsen har tillsammans med Karolinska institutet en uppdragsutbildning i barn och trauma. Målet med kursen är att bidra med kunskaper kring hur barn och deras familjer påverkas och bör stödjas efter traumatiserande händelser. Kursen riktar sig till barn- och ungdomspsykiatri, socialtjänst, elevhälsa, habilitering och liknande.
Trauma och PTSD
Svergiehälsan tillhandahåller en kurs för att fördjupa kunskaperna om trauma och PTSD. Utbildningen pågår i 4 dagar och finns tillgänglig i Stockholm samt Malmö. Under kursen går man igenom bemötande, stöd och behandling från ett KBT-perspektiv. Den riktar sig mot yrkesverksamma inom vård, skola och omsorg där man möter människor som upplevt svåra händelser.
Samtal med barn
Webbutbildning om samtal med barn och unga i socialtjänsten.
SKR håller i en webbutbildning i barnsamtal för socionomer inom socialtjänsten. Syftet med utbildningen är att höja kompetensen i arbetet med barn för att fånga deras upplevelse och bemöta barnet på rätt sätt i samtalet. Utbildningen riktar sig mot alla Sveriges kommuner, men även privata organisationer kan delta i utbildningen.
Krissamtal med barn som bevittnat våld i sina familjer, arbetsmodellen "Trappan"
Detta är en utbildning som hålls av Marie Cederschiöld högskola (fd Ersta Sköndal Bräcke högskola). Den genomförs i både Stockholm och Skåne. Samtal enligt Trappan-modellen innebär att barnet får krissamtal i tre steg; kontakt, rekonstruktion och kunskap. Barnet får möjlighet att berätta om sina upplevelser.
Tejping som samtalsmetod
Tejping är en samtalsmetod som går ut på att gestalta situationer i samtalet. Klienten får använda träfigurer i samtalet för att gestalta sitt nätverk, livssituation, inre eller yttre konflikter eller en traumatisk upplevelse. Själva “scenen” tejpas upp på ett bord. För barn finns även möjlighet att skapa scenen i en sandlåda där de gestaltar händelser med hjälp av träfigurerna. Denna samtalsmetod används idag som utrednings- och behandlingsmodell inom bla barnpsykiatri, socialtjänst och barnhabilitering.