Vad innebär det att vara socionomkonsult på socialtjänsten?
– Uppdraget innebär att man utför det arbete som socialtjänsten efterfrågar, exempelvis i form av utredningar för barn och ungdom. Socionomkonsulten får ett antal ärenden som man ansvarar för och handlägger enligt rådande regelverk och kommunens policy samt rutiner. Mängden ärenden avgörs i samråd med arbetsledare. En vanligt missuppfattning är att konsulter får alla svåra ärenden eller en ohanterlig mängd ärenden. Det stämmer inte, utan det förs en ständig dialog med arbetsledaren på socialtjänsten och konsulten för att avgöra antalet ärenden och svårighetsgraden på dessa.
Vad gör en konsultchef?
– Konsultchefen har regelbunden kontakt med konsulten som är ute på uppdrag för att följa upp och stämma av hur uppdraget känns. Konsultchefen ser till att förväntningarna på konsulten är rimliga och tydliga.
Jobba som konsult: För- och nackdelar
– Arbete som socionomkonsult innebär att du har möjlighet till snabb utveckling i karriären, samtidigt som lönen är konkurrenskraftig. Arbete på olika verksamheter och kommuner bidrar till en ökad kunskap, personlig utveckling och ett större nätverk. Du har samtidigt friheten att styra över ditt arbete, välja vilka uppdrag du vill ta och när du vill vara ledig.
Vilken lön har socionomkonsulter?
– Socionomkonsulter har en konkurrenskraftig lön som ligger över lönen för anställda inom kommun och landsting. Löneutvecklingen som konsult är snabb med generösa löneförhöjningar. Det är vanligt att lönen för socionomkonsulter hamnar mellan 50 000 – 60 000kr. Lönesättningen baseras utifrån konsultens erfarenhet, utbildning och uppdraget som konsulten tar. På SocioLink lägger vi mycket fokus på höga löner och ser till att våra konsulter får högre lön än normalspannet på marknaden.
Vad krävs för att bli konsult?
– Det är önskvärt är att ha minst fyra års erfarenhet för att bli konsult. Många socionomer drömmer om att ta steget till konsultyrket men vågar inte då man tror att man måste vara expert på alla ärenden, men det är inte sant. Även socionomkonsulter får vägledning och handledning i svåra ärenden. Ingen socionom blir någonsin fullärd och det finns alltid nya ärenden eller nya utmaningar man kan stöta på. Oavsett erfarenhet som socionom är det viktigt att få möjligheten till handledning i svåra ärenden. Som konsult är det således bra att välja ett konsultbolag som ger kontinuerlig handledning till sina anställda.
Vad innebär det att ha en uppdragsbaserad anställning?
– Uppdragsbaserad anställning innebär att socionomkonsulten skriver avtal för den period som uppdragsgivaren önskar hyra en konsult. När uppdraget närmar sig sitt slut kommer konsulten erbjudas en förlängning om alla parter önskar det eller ett nytt uppdrag på en annan verksamhet. Denna anställningsform passar den konsult som vill ha större flexibilitet- .